Grafische handen

Wat is colormanagment en wat zijn de voordelen?

Colormanagement helpt je minder fouten te maken, zodat je doelgericht en efficiënt kunt produceren. Goed colormanagement geeft zowel een kwaliteitsgarantie als een kostenbesparing: je kunt blind produceren met de garantie dat je kwaliteit levert, je hoeft dus nooit iets aan te passen of opnieuw te doen omdat de kleuren niet goed zijn.

Hoe kan Xtandit helpen met de colormanagement van een grafisch ondernemer?

Goed colormanagement vereist kennis en expertise. Honderden klanten stellen ons al jaren dezelfde vraag: Hoe krijg ik mijn kwaliteit altijd op een hoog niveau? In 25 jaar hebben we zoveel kennis en expertise opgebouwd rond dit onderwerp, dat we elke grafische ondernemer kunnen ondersteunen om zijn colormanagement goed in te richten. Bovendien bieden we eigen meetapparatuur, zodat we profielen kunnen maken om apparatuur goed op elkaar af te stemmen.

Wat is kleurruimte?

Hoe groter de kleurruimte van een printer, des te meer verschillende kleurtinten hij kan maken. De kleurruimte is per printer verschillend, op de ene printer kun je bepaalde kleuren net niet printen, op de andere wel. Elke printer heeft namelijk vier kleuren, die worden gemengd. De ene printer kan met die vier kleuren 10 tinten groen creëren, waar de ander er misschien wel 100 of 1000 kan maken. Om je klanten goed te kunnen bedienen, is het belangrijk om een printer met grote kleurruimte aan te schaffen.

Wat is Cie lab?

Cie lab is een driedimensionale kleurbeschrijving van een kleur, het beschrijft de kleur niet alleen in kracht maar ook in diepte. Cie lab wordt gezien als het centrale kleurbeschrijvingssysteem dat een neutrale kleurbeschrijving geeft, het laat echt zien wat een kleur doet. Met Cie lab kun je dan ook zien hoe een printer een kleur produceert en wat de kleurruimte van de printer is.

RGB en CMYK

RGB staat voor rood, groen en blauw en wordt gebruikt bij digitale kleuren. CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key en wordt gebruikt voor drukinkten. Om een digitale afbeelding te kunnen printen, moeten de kleuren dus worden geconverteerd van RGB naar CMYK. Elke printer kan tegenwoordig zo’n kleurenconversie maken, maar de vraag is hoe goed een printer dat doet. Een goede RGB workflow is belangrijk: je wilt dat er met één druk op de knop een goede kwaliteit uit je printer komt, niet dat je eerst in Photoshop de kleuren moet aanpassen. Xerox printers staan er om bekend dat ze een hele goede vertaling maken van RGB naar CMYK.

Colormanagement bij coated en uncoated profielen

Voor iedere papiersoort moet je een profiel maken om te zorgen dat de kleuren goed uitkomen. Over coated papier zit een strijklaag, over uncoated papier niet. Daardoor verschillen coated en uncoated profielen van elkaar, ze hebben allebei een eigen kleurruimte. Dat moet goed worden aangegeven in je workflow. Om doeltreffend te werken is het goed om als grafisch bedrijf een aantal coated en een aantal uncoated profielen te maken, zodat je de maximale kwaliteit uit het materiaal haalt. Met onze kennis en expertise op het gebied van colormanagement kunnen wij je hierin ondersteunen.

Wij doen alles met spectraalmeters

Xtandit is uniek in zijn kleurmetingen omdat we alles op het gebied van kleurmanagement doen met spectraalmeters. Dat zijn speciale meters die de kleur in zijn geheel meten. Al onze software is gebaseerd op deze echte kleurmetingen.